İçeriğe Geç

Sermaye Piyasası mevzuatında ve sektöründe önemli bir yer tutan aracı kurumlar, sermaye piyasası faaliyetlerinde bulunmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu tarafından aracılık yetkisi verilmiş anonim ortaklıklar olarak tanımlanabilir.
 
Aracı kurumların kuruluşa hazırlık, kuruluş, lisans alma ve işleyiş süreçleri titizlikle kurgulanması gereken ayrı ayrı önemleri olan aşamalarıdır.
 
Aracı kurumların işleyiş öncesi aşamalarda mevzuatı çok iyi etüde etmeleri, mevzuatta karşılaşabilecekleri bütün adımları yakından öğrenmeleri hayati bir önem taşımaktadır. 
 
İşleyiş aşamasında da Aracı kurumların, piyasada 'oyuncu', 'manipülatör' veya 'spekülatör' olarak bilinen kişiler tarafından gerçekleştirilen işlemlerde belirli hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir. Piyasayı dolandırıcı işlemlerin önlenmesi, tasarruf sahiplerinin piyasaya olan güveninin sağlanması, piyasanın yerli ve yabancı bütün yatırımcılar nezdinde itibarının artması, dolayısıyla piyasanın büyümesi için aracı kurumların da piyasayı aldatıcı nitelikteki işlemlere kolaylık sağlayan uygulamaları ve tutumları engellemek üzere gerekli tedbirleri almaları gerekmektedir.
 
Aracı kurumlar kuruluş amaçları itibariyle, hisse senedi ticaretinde yatırımcı ile piyasa (karşı taraf) arasında aracılık işlemlerini ve yatırımcıyı bilgilendirme fonksiyonlarını yerine getirirler. Aracı kurumların başka görevleri ve gelir kaynakları ise halka arz konsorsiyumlarında yer almak ve yeni hisse senetlerin ihraçlarında aracılık görevi görmektir.
 
Aracı kuruluşların yapabilecekleri faaliyetler aracı kurum ve bankalar arasında farklılık göstermektedir.
 
Aracı kurumlar, sermaye piyasası araçlarının ihraç veya halka arz yoluyla satışına, daha önce ihraç edilmiş olan sermaye piyasası araçlarının aracılık amacıyla alım satımına, ekonomik ve finansal göstergelere, sermaye piyasası araçlarına, mala, kıymetli madenlere ve dövize dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri dahil türev araçların dayandığı kategoriler itibarıyla ayrı ayrı veya bütün olarak türev araçların alım satımına, aracılık edebildikleri gibi ayrıca sermaye piyasası araçlarının geri alım veya satım taahhüdü ile alım satımı (repo-ters repo), yatırım danışmanlığı, portföy yöneticiliği faaliyetlerini de yapabilirler. Ancak Aracı kurumların sayılan, her bir ayrı faaliyet için Kurul'dan yetki belgesi almaları zorunludur.
 
Türkarslan Hukuk olarak aracı kurum statüsüne kavuşmak isteyen yatırımcı ve tacirlere öncelikle hukuki risk analizi hazırlanmakta akabinde ilk aşamasından son aşamasına kadar hukuki destek sağlanmaktadır.
 

Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Çerez Politikası hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.