İçeriğe Geç

Siber Suçlarda Yargıtay Tarafından Verilen Kararlar Yargıtay tarafından verilen kararları sizler için derledik.

E-Mail Şifresinin Değiştirilmesi Yolu İle Bilişim Suçu

Sanık tarafından müştekinin e-mail adresine girilerek şifre değiştirilmiş ve yeni şifre oluşturulmuş, müştekinin de böylece mail hesabına girişi engellenmiştir. İşlenen fiile bilişim suçları açısından bakacak olursak suçun Türk Ceza Kanunu Mad. 244/2’de yer alan bilişim sistemindeki verilerin bozulması, değiştirilmesi, yok edilmesi ya da erişilmez kılınması gibi suçlardan dolayı cezalandırılması gerekmektedir.
 

Bilişim Suretiyle Hırsızlık Suçu

Bilişim avukatı tarafından görülen davalardan bir tanesi de bilişim sureti ile hırsızlık suçu olmaktadır. Şikayetçi tarafından sanığın interaktif bankacılık bilgilerini ve şifreyi öğrenerek internet vasıtası ile kontör gönderildiğini iddia etmektedir. Bu fiili inceleyecek olursak, yöntemi fark etmeksizin suç hırsızlık sayılmaktadır. Bu sebeple Türk Ceza Kanunu 142/2 uyarında sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.
Bilişim suçu işlenirken konu para aktarımını temsil ediliyor ise, yani hesaplar arasında para transferi söz konusu ise bu durumda suçun adı nitelikli hırsızlık olacaktır. Bilişim suçları kapsamında hırsızlık suçu ile suçlanan sanık madde 142/2 uyarınca cezalandırılmalıdır. Ancak bilgisayar programında şifreler ele geçirilmiş ya da başkalarına internet üzerinden kontör gönderilmiş olduğundan dolayı suçu siber suç olarak nitelendirilecektir.
 

Kredi Kartının Kötüye Kullanılması İle İşlenen Bilişim Suçu

Kredi ya da banka kartlarının kötüye kullanılması suçu başka şahsa ait olan kartların kişisel menfaat kapsamında hukuka aykırı olarak kullanılması, aynı zamanda sahte kartların üretilerek satışa sunulması bilişim suçu olarak kabul edilmektedir. Bu suç kredi kartı dolandırıcılığı adını da almaktadır. Kredi ya da bank kartlarının kötüye kullanılması Türk Ceza Kanunu’nda Bilişim Alanında Suçlar başlığı altında düzenlenmiştir. Bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi iletişim araçları ya da pos cihazı gibi alışveriş yapma amacı ile elektronik ortamda işlenen suçlar arasında yer alıyor. Bu suç 3 farklı şekilde ele alınıyor.
  1. Başkasının gerçek kredi ya da banka kartının kötüye kullanılması (TCK M. 245/1)
  2. Sahte banka ya da kredi kartı üretilmesi, satın alınması, kabul ya da devredilmesi (TCK M. 245/2)
  3. Sahte bir banka ya da kredi kartını kullanmak veya başkasına bu kartlar ile yarar sağlamak (TCK M. 245/3)
 

Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Çerez Politikası hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.