İçeriğe Geç

A) Elinde Hamiline Yazılı Pay Senedi Bulunanların 31.12.2021 Tarihine Kadar Bildirim Zorunluluğu;

  1. Hamiline yazılı pay senedine sahip olanlar, 31.12.2021 tarihine kadar Merkezi Kayıt Kuruluşuna ve pay senetleri ile birlikte ilgili anonim şirkete başvurmak zorundadır.  
  2. Yapılacak bu başvuru üzerine, ilgili anonim şirket yönetim kurulu, 5 iş günü içinde hamiline yazılı pay sahipleri ile sahip oldukları paya ilişkin bilgileri Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirmek zorundadır.  
  3. Pay sahipleri anonim şirkete başvurmaması durumunda, Kanundan doğan paya bağlı haklarını, gerekli başvuru yapılıncaya kadar kullanamayacaktır. 
  4. Burada getirilen başvuru veya bildirim yükümlülüklerine uymayanlara 5.000 TL ile 20.000 TL arasında idari para cezası verilecektir.
B) Şirketlerin, Hamiline Yazılı Pay Senedi Bastırdıklarında, Pay Sahiplerine Dağıtım Yapmadan Önce Merkezi Kayıt Kuruluşuna Bildirim Zorunluluğu;
  1. Şirketler, hamiline yazılı pay sahipleri ile sahip oldukları paya ilişkin bilgileri, senetler pay sahiplerine dağıtılmadan önce Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirmek zorundadır. 
  2. Yönetim kurulu, pay senedini bastırdıktan sonra Merkezi Kayıt Kuruluşuna bu senetlerin sahiplerini ve sahip oldukları paya ilişkin bilgileri bildirmek zorunda olup, bu bildirimden sonra hamiline yazılı pay senetlerini ilgili hak sahiplerine dağıtabilecektir. 
  3. Getirilen bu zorunluluğa uymayanlar hakkında 5.000 TL idari para cezası uygulanacaktır. 
C) Hamiline Yazılı Pay Senetlerinin Devri Halinde Bildirim Zorunluluğu;
  1. Hamiline yazılı pay senedinin devri için, sadece senedin teslimi yeterli olmayacak, yapılan bu devir işlemlerinde, devir alan Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirim yapma zorunda olacaktır.  
  2. Hamiline yazılı pay senetlerinin devri, şirket ve üçüncü kişiler hakkında, ancak zilyetliğin geçirilmesi suretiyle payı devralan tarafından Merkezi Kayıt Kuruluşuna yapılacak bildirimle hüküm ifade edecektir.  
  3. Getirilen bu bildirim zorunluluğuna uymayanlar hakkında 5.000 TL idari para cezası uygulanacak. 
D) Merkezi Kayıt Kuruluşuna Bildirimi Yapılmayan Hamiline Yazılı Pay Senedine Bağlı Hak İddiaları Şirket ve Üçüncü Kişilere Karşı İleri Sürülemeyecek;
  1. Hamiline yazılı pay senedine bağlı hakların şirkete ve üçüncü kişilere karşı ileri sürülebilmesinde Merkezi Kayıt Kuruluşuna yapılan bildirim tarihi esas alınacaktır. 
E) Merkezi Kayıt Kuruluşu Tarafından Pay Bilgilerinin Paylaşımı;
  1. Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından hamiline yazılı pay senetleriyle ilgili tutulan kayıtlar, ilgili kanunlar uyarınca yetkili kılınmış mercilerle paylaşılabilecektir. 
F) Pay Senetlerinin Bildirimi, Kaydı Gibi Uygulamaya İlişkin Usul ve Esasların Tebliğ İle Düzenlenmesi;
  1. Hamiline yazılı pay senetlerinin Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirilmesi ve kaydedilmesine ilişkin usul ve esaslar ile bu kapsamda alınacak ücretler Ticaret Bakanlığınca çıkarılan tebliğle belirlenecek. 
Uygulamanın 01.04.2021 tarihinde başlayacağından, hamiline yazılı pay senedi sahiplerinin gerekli değerlendirmeleri buna göre yapmaları gerekmektedir. 

Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Çerez Politikası hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.