İçeriğe Geç

Blockchain, Türkçe tabiriyle “Blok Zinciri”, Satoshi Nakamoto isimli kişi ya da kişiler tarafından geliştirilmiş olmakla bu çalışmaların 90’lı yıllarda başladığı bilinmektedir. Bu çalışmalarla dünyaya ilk kez aktif biçimde çalışan ve topluluk tarafından kabul gören blockchain yapısı insan hayatına dahil edildi.
Blockchain; herhangi bir merkeze bağlı olmadan verilerin dağıtık bir ağ üzerinde saklanması sistemidir. Satoshi Nakamoto’nun yarattığı ilk kripto para olan Bitcoin (BTC) ile ortaya çıkan bu sistem en güvenilir veri saklama sistemi olarak bilinmektedir. Sistem, verileri isminde belirtildiği gibi bloklar zinciri halinde saklamak üzerinde kurulmuştur.
Bloklarımızı veri olarak düşünürsek girdiğimiz ilk veri genesis adı verilen, belirli kurallarla oluşturulmuş, sadece kendi dijital imzasını taşıyan başlangıç bloğudur.  Bu blokta girilen veriyi, sabit uzunlukta çıktıya dönüştüren matematiksel bir işlem oluşturur ve bize bir işlem özeti gibi çıktı sunar. Buna Hash adı verilir. Bu genesis bloğundan sonra bir blok daha eklediğimizde, yeni bloğumuzda bir önceki bloğun yani genesisin hash değerlerini de taşıyan bir blok oluşur. Yani yeni bloğumuzda bir öncekinin verileri ve kendi verileri yer alır ve tekrar kodlanır. Bu uygulama veri girildiği sürece aynı kurallarla devam eder. Yani ele aldığımız 5. Blokta kendisinin ve ondan önceki 4 bloğun dijital imzalarını taşıyan bir veri olur.
Bu yöntemdeki en büyük amaçlardan biri güvenilirliği ön plana koymaktır. Aradan alacağınız ya da oynama yapacağınız herhangi bir blokta, sonraki blok verilerinde açığa çıktığından, yapılan müdahale gün yüzüne çıkar. Bunun yapılabilmesi için, işlem yapılan bloktan sonraki tüm bloklardaki hash’lerin değişimi sağlanmalıdır. Bu müdahale matematiksel olarak mümkünse de pratikte gerçekleşmesi oldukça zordur.
Güvenirlilik için dağıtık ağın faktörü de azımsanamaz. Merkezli ağların aksine kullanılan bu yöntem saklanan verilerde tutarsızlık ya da olağan dışı bir işlem görüldüğünde yani en başta belirlenen kuralları ve bu kurallar dahilinde üretilen kayıt zincirinde farklılık meydana geldiğinde bilgilendirme yapar. Sonuç olarak kontrol mekanizması da devreye girdiğinde yüksek bir güvenlik duvarı oluşturur.
genesisten itibaren girilen tüm işlemler şeffalıkla herkes tarafından görülebilmektedir. Hatta güçlü bir bilgisayarın varlığı halinde bu hareketler dosya olarak bilgisayara indirilebilir.
 
Hukuk büromuz tarafından üzerinde titizlikle çalışılan bir alan olan blockchain teknolojisinin hukukumuza entegresi için de çalışmalar yapılmakta, müvekkillerimize blockchain tabanlı çözümler de sunulmaktadır.
                                                                                                          Saygılarımızla,
                                                                                                        Türkarslan Hukuk

Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Çerez Politikası hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.