İçeriğe Geç

Bilişim Avukatı Nedir?

İnternet ortamında işlenen pek çok suç bulunmaktadır. Suçlar artık günümüzde bilişim üzerinden de işlenebilmektedir. Özel hukuk davalarına bakan avukatlar bilişim avukatı olarak da ifade edilebilmektedir. İnternet avukatı ya da bilişim suçları avukatı olarak da bilinen bu kişilerin ayrı bir uzmanlık alanı bulunmuyor. Bilişim bilginin teknolojik araçlar kullanılarak aktarımı olarak ifade edilmektedir. Bilişim kavramı bu sebeple sadece bilgisayarları kapsamaz, cep telefonu, tablet, pos cihazları gibi bilgi aktarımı yapılan pek çok cihaz da bilişimi ifade eder. Yine aynı şekilde facebook, twitter, youtube gibi sosyal medya hesapları ile whatsapp, telegram gibi mesajlaşma kanalları da bilişim sistemi olarak ifade edilmektedir.
 

Bilişim Suçları Avukatı Hangi Davalara Bakar?

Ankara bilişim avukatı tarafından siber suçlara bakılmaktadır. Ceza hukuku mevzuatında bu şekilde bir tanımlama olmasa da bilişim avukatlık mesleğine sahip olanların kişisel çabaları ile uzmanlık kazanabilecekleri bir alandır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda bahsi geçen bilişim suçlarını ise şu şekilde ifade edebiliriz;
  • Bilişim sistemine girilmesi
  • Yasak cihaz ve programların kullanılması
  • Sistemin engellenmesi, bozulması, verilerin yok edilmesi, değiştirilmesi ve erişilmez kılınması
Bilişim suçları olarak kabul edilmektedir. Twitter, instagram, facebook, twitter gibi sosyal medya kaynakları, e-posta, whatsapp gibi iletişim kaynaklarının çoğalması ile birlikte kişilerin sosyal medya hesapları çalınabilmekte, şifreleri kırılmakta ya da bu hesaplara izinsiz şekilde girilmesi bilişim suçları olarak kabul edilmektedir.
 

Bilişim Suçu Nasıl Tespit Edilir?

Bilişim sistemlerine giren kişi sistemin engellenmesi, bozulması ya da bir daha erişilmez kılınmasına dair fiiller ifa etmektedir. Verileri yok edebileceği gibi bu kötü niyetli kişiler arkalarında pek çok delil de bırakabilmektedir. Banka ve kredi kartlarının kötüye kullanıldığı tespit edildiğinde de yine cezai yaptırımlar bilişim avukatı tarafından yapılan savunmalar sonucunda uygulanacaktır. Yine kameraların fiziksel olarak kullanım sağlandığı noktalarda bulunan mobese kameraları da delil olabilmektedir. Avukatlar tarafından yasak cihaz ya da programlar da teknik incelemeden geçirilmekte, cihaz ya da programın kullanıldığı kişilerin suç işleme neticesinde sebep oldukları zararlar bu şekilde ivedi olarak tespit edilebilmektedir.

Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Çerez Politikası hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.