İçeriğe Geç

5237 Sayılı TCK'da Düzenlenen Bilişim Suçları

Bilişim suçları 5237 sayılı TCK ile düzenlenen suçlardır. Tüm bilişim suçları 243 ile 245 maddeleri arasında yer almaktadır. Kanunla belirlenmiş bilişim suçları şu şekilde sıralanabilir.
  • Bilişim sistemine girme suçu
  • Sistemi engelleme, bozma, erişilmez kılma, Verileri yok etme ya da değiştirme
  • Banka ya da kredi kartının kötüye kullanılması suçu
  • Yasak cihaz ya da program kullanma suçu.
İnternet üzerinden tehdit ve hakarete maruz kaldıysanız bilişim suçları avukatı bürosundan yardım ve destek alabilirsiniz. Bu suçlardan birine maruz kaldığınızı düşünüyorsanız Cumhuriyet Savcılığına veya Bilişim suçları şube müdürlüğüne dilekçe vererek ya da online olarak başvurabilirsiniz.

Bilişim Sistemine Girme Suçu ve Cezası (TCK 243)

Bilişim sistemine girme,  bilişim sisteminde bulunan verilere uzaktan bağlanılabildiği gibi bizzat elektronik sisteme fiziki yakınlık yoluyla da yapılabilir. Bu suç bilişim suçları içinde en basit olan suçtur. Bilişim sisteminin bütününe ya da kısmına kanunsuz olarak giren ve girmeye devam eden kişilere 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası uygulanır. Ancak bu ceza eğer sistemde hiçbir değişiklik yapılmazsa geçerlidir. Yetkisiz bir şekilde bilişim sistemine girildiğinde sistemin içerdiği veriler yok olmuş ya da değişim olursa 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Bu tarz bilişim suçları ile ilgili bilişim avukatı bürosuna başvurarak destek ve yardım talebinde bulunabilirsiniz. Bilişim avukatı bu konuda uzmanlaşmış ceza avukatıdır.

Banka, Kredi Kurumu veya Kamu Kurumuna Ait Bilişim Sistemi Üzerinde Bilişim Suçları

Banka, Kredi Kurumu veya Kamu Kurumuna Ait Bilişim Sistemi Üzerinde Bilişim Suçları gerçekleştirildiğinde daha ağır cezalarla karşı karşıya kalır. Bilişim suçu nitelikli suç olarak değerlendirildiğinden suçu işleyenlere verilecek ceza %50 oranında arttırılarak, hapis cezası 9 aydan 4,5 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Siz de bu eylemlerden birine maruz kaldıysanız Ankara bilişim avukatı ile iletişime geçebilirsiniz. Davanın takibinde diğer tüm merak ettiğiniz konular da danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Davanızın zorluğu ve içeriği de ücretlendirme ona göre değişecektir. Sadece danışmak isterseniz ücret belirlenmiş fiyatlar üzerinden belirlenecektir.

Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Çerez Politikası hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.