İçeriğe Geç

Uyuşmazlık Mahkemesi, 26.05.2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2021/83 E. , 2021/182 K. ve 05.04.2021 tarihli kararında sokağa çıkma yasağı nedeniyle verilen idari para cezasının iptali talebinde Adli Yargı ile İdari Yargı arasındaki uyuşmazlığı çözerek, oybirliği ile ve kesin olarak Adli Yargı'nın görevli olduğuna karar vermiştir. 

Karara konu olayda, davacı hakkında, sokağa çıkma yasağını ihlal ettiği gerekçesi ile 1593 sayılı İl Hıfzısıhha Kanunu'nun 282. maddesi gereğince 3.191,39-TL. idari para cezasına hükmedilmiştir. Vatandaş, kendisine tebliğ edilen ödeme emrinden sonra ve ödeme emrinin iptali için Sulh Ceza Hakimliği'ine başvurmuşsa da Hakimlikçe ödeme emrinin iptali için başvuru yapıldığından, görevli yargı yerinin vergi mahkemeleri olduğu gerekçesi ile görevsizlik kararı verilmiştir. 

Akabinde vatandaş, ödeme emrinin iptali için bu sefer idare mahkemesine başvurmuşsa da idare mahkemesince, verilen yaptırımda yargı yolunun idare olduğunun açıkça belirtilmemesi durumunda, yargı yolunun Adli Yargı olacağı gerekçesi ile yine görevsizlik kararı verilmiş ve görevli yargı yolunun tayini için dosya Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderilmiştir. 

Uyuşmazlık Mahkemesince esasa dair yapılan incelemede de idare mahkemesi ile aynı gerekçelerle görevli yargı yolunun Adli Yargı olduğuna oy birliğiyle ve kesin olarak karar verilmiştir. 



 

Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Çerez Politikası hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.