İçeriğe Geç

Şirket Avukatı Nedir?


Şirket avukatı nedir sorusu hukuk alanında merak edilen sorulardan biridir. Şirket avukatları, bir şirkete hukuki danışmanlık hizmeti veren avukatlardır. Bu avukatlar, şirket kuruluşundan hizmet süresine kadar tüm yasal konularda yardım ve tavsiye sağlar. Hukuk danışmanları olarak da bilinen bu avukatlar, bu hizmetleri komandit, anonim veya limited şirket olsun herhangi bir şirkete sağlar. Avukatlar sadece uyuşmazlıkları mahkemede takip etmekle kalmaz, aynı zamanda çeşitli konulardaki uyuşmazlıkları çözmeye ve uyuşmazlıkları yansıtabilecek konuları ele almaya hizmet eder. Bu sayede iş hukukçuları, şirketin faaliyet alanına bağlı olarak hem şirket içi hem de şirket dışı ilişkiler için destek sağlamaktadır. Bu avukatlar genel olarak şirketin bulunduğu sektörde ve alanda bilgi, uzmanlık ve deneyime sahip kişilerden seçilir. Örneğin, çok uluslu şirketler için şirket avukatları da uluslararası hukukta yetkin ve bilgili olmalıdır.

Şirket Avukatı Ne İş Yapar?


Şirket avukatı, şirketinizin tüm hukuki konularında size yardımcı olarak şirketinizi en iyi şekilde temsil etmekten sorumludur. Devam eden dava yönetimine ek olarak aşağıdaki görevlerden de sorumludur.
  • Ä°nsan kaynakları departmanı için hukuki destek
  • Ä°ÅŸ sözleÅŸmesinin gözden geçirilmesi
  • Gelecekteki anlaÅŸmazlıkları önlemek için personel dosyalarının gözden geçirilmesi
  • Ä°ÅŸ davalarında olumlu sonuç elde etme
  • Fesih belgelerinin düzenlenmesi
  • Organize/ Ä°ÅŸ kanunu kapsamında çalışanlara yönelik uyarıları dikkate alma
  • Dava açma ve kaybetme prosedürleri
  • Åžirket için hukuki destek

Şirket Avukatı Hangi Davalara Bakar?


Şirket avukatı hem kurumsal sektöre hem de ticari sektöre hizmet verdiği için faaliyet alanı oldukça geniştir. Bu açıdan şirket avukatları şirketler hukuku, ticaret hukuku, uluslararası ticaret hukuku ve borçlar hukuku gibi birçok alanda uzmanlaşmıştır. Bu nedenle şirketiniz için şirket avukatlarından yararlanmanız size pek çok fayda sağlar. Ancak avukat seçimi sırasında alanında deneyimli ve uzman bir şirket avukatı seçmeye özen göstermeniz gerekir.

Neden Şirket Avukatı Tutulmalıdır?


Müşteriler ve şirketler arasında anlaşmazlıklar olabilir, ancak anlaşmazlıkların olmadığı durumlarda bile yasal ilişkilerin koordine edilmesi gerekebilir. Bu açıdan şirket avukatı her türlü dava ve hukuki meseleleri ele alır ve şirketin çıkarlarını korur. Şirket ve ticaret avukatları sadece ekonomik faaliyetle ilgili konularla ilgilenir. Bu avukatlar, her türlü ticari ilişkide sorun çıkması durumunda, tacirler arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde taraflara yardımcı olabilir. Tüm bu sebeplerden dolayı şirket avukatlarının önemi büyüktür. Şirket avukatları, bir işyerinin tasfiyesine kadar, işletmelere uluslararası ilişkilerde karşılaştıkları sorunlarda çeşitli şekillerde yardımcı olmaktadır. Farklı işletme türleri, başlangıç ​​aşamasında farklı prosedürler gerektirir. Bu nedenle şirket, başlangıç ​​aşamasında şirket avukatının tavsiyesinden yararlanmalıdır. Bu nedenle, yasaların gerektirdiği işlemleri tamamlamak için her zaman alanında deneyimli bir avukat gerekmektedir.

Şirket Avukatı Bulundurmak Zorunlu Mudur?


TCK'nın 332. maddesine göre, sermayesi bir kamu kuruluşunun kayıtlı sermayesinin en az beş katı olan bir kamu kuruluşunun sözleşme kapsamında şirket avukatı tutması zorunludur. Avukatlar, bir firma tarafından yasal olarak gerekli olan sözleşme avukatlarının aksine, hukuk müşavirleri olarak da adlandırılan hukuk danışmanlarıdır. Bu kapsamda avukatsız bir firmaya avukat atanmadığında aylık olarak para cezası belirlenir. Adi veya limited işletmelerin normalde bir avukata ihtiyacı yoktur. Ancak şirketler genellikle ticari faaliyetlerde bulundukları için her zaman bir avukattan hukuki tavsiye almaları gerekir. Ticaret hukukunun kapsamı çok geniştir ve birçok alanı kapsar. Bu alanlarda herhangi bir hata, yanlışlık veya eksiklik olmaması şirket avukatları önemlidir.

Şirket Avukatının Önemi


Şirket avukatı, ticari ekonomik hayat, ticari şirketlerin sermaye sahipleri ve lehdarları için oldukça önemlidir. Bu önemden dolayı kontrol mekanizmaları geliştirilmiş ve bazı işlemler son derece karmaşık hale gelmiştir. Bu açıdan şirket avukatları, bir işletmenin yöneticisi ve sahibi için oldukça karmaşık olabilen bu yasal adımları gerçekleştirir ve aynı zamanda şirketin yasal temsilcisi olarak hareket eder. Ticaret hukukunun kapsamı çok geniştir ve birçok yasal hüküm zorunludur, bu nedenle sürelere uymak ve yeterli teknik bilgi elde etmek için yasaların gerektirdiği prosedürlerin takip edilmesi gerekmektedir. Bu teknik bilgiler için özel bilgi ve deneyim gereklidir. Bundan dolayı şirket avukatlarının önemi büyüktür. Başka bir deyişle, yasal tavsiye, iş liderlerinin pusulasıdır ve alınması gereken yasal yolu ve yönü belirler.
 
 

Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Çerez Politikası hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.