İçeriğe Geç

Kripto para kullanıcılarının dijital varlıkları miras hukukuna tabidir ve bir can kaybı söz konusu olduğunda bu dijital varlıklar yasal mirasçılara devredilmelidir.
Miras hukuku, ölen ile mirasçı adını verdiğimiz geride kalanlar arasında hak ve hukuki ilişkileri düzenleyerek bu alanda bir köprü vazifesi görmektedir.
Gerçek kişilerin hak ve hukuksal ilişkilerinin intikali ile ilgilenen miras hukukuna göre intikali elverişli olmayanlar hariç olmak üzere tüm haklar mirasçılara geçer.
Miras hukukunun devreye girmesiyle ölen kişinin hak ve borçları terekeye tabi olmaktadır. Tereke, ölen kişinin mal varlığına, yani hak ve borçlarının tümüne verilen addır. Maddi malvarlığı ise parasal veya benzer değeri olan işlemlerdir.
Kripto para Türk hukuk sisteminde mevzuat uyarınca “elektronik para” kavramı içerisinde yer almamakla birlikte maddi bir karşılığı olduğundan kişinin malvarlığı alanında kabul edilmelidir.
Her ne kadar kripto para veya genel anlamda dijital varlıklar alanında özel bir hukuki düzenleme henüz yasalarımızda bulunmasa da kanun koyucu “tereke” kavramı içerisinde yer alan maddi varlıkları sınırlı olarak saymamıştır. Dijital varlıkların özellikle miras yoluyla intikali yasaklanmış haklar arasında sayılmadığından hareketle, önemli olan hususun ölenin malvarlığına dahil olan her türlü “değeri” olan işlemler olduğunu anlıyoruz.
Tüm bu açıklamalar kapsamında, kripto paraların ve en geniş anlamda dijital varlıkların, miras hukukuna dahil olduğu, bu sebeple tereke içerisinde yer aldığı kabul edilmekte olup yasal mevzuata uygun şekilde miras taksimine konu olmaktadır.
 
                                                                                                                                Saygılarımızla,
                                                                                                                             Türkarslan Hukuk

Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Çerez Politikası hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.