İçeriğe Geç

Halk arasında "kripto para" olarak anılmakla birlikte esasen dijital varlıklar olan başta bitcoin olmak üzere tüm coin ve tokenların alım-satım işlemleri süratle artmaktadır. 
Gerçek kişilerin yanında artık tüzel kişiler de kripto para borsaları aracılığı ile bu alanda yatırımlarını yapmakta ya da yatırımlarını değerlendirmektedir. 
​Hal böyle olunca da kripto para borsaları ile kullanıcılar arasındaki uyuşmazlıklarda uygulanacak hükümlerin tespiti önem arz etmektedir. 
Genel kanı kullanıcıların "tüketici" yönünde olduğu ise de bu hususu irdelemekte fayda var. 

6502 sayılı TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN'un 3. maddesindeki tanımlarda tüketici; ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi ifade eder  şeklinde tanımlanmıştır. Tanımdan görüleceği üzere bir kişinin tüketici olarak kabul edilebilmesi için ticari amaçlarla ya da mesleki amaçlarla hareket etmemesi gerekmektedir. 

Kripto para borsalarına üye olan kullanıcıların saikinin incelenmesi ve anlaşılması kavramı daha da netleştirecektir. Bitcoin ya da herhangi bir coin/token alan kullanıcı, bu alımını kar etmek kastıyla yapmaktadır. Anılan kanunda tüketici işlemleri kavramına da yer verilmiştir. Buna göre tüketici işlemi; Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi ifade etmektedir. Bu maddede düzenlenen "işlem" kavramının "sözleşme" olarak algılanması gerekmektedir. 

Tüketicinin ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket etmesi, malı veya hizmeti, kendi ihtiyacı veya hediye etme gibi özel amaçla almasını, kullanmasını ya da tüketmesini, yani malın aşınmasını, biçim değiştirmesini, azalmasını ve değer yitirmesini ifade eder. Kripto para borsasında alım/satım yapan kullanıcılar, alıp sattıkları kripto paralardan anlık ve/veya sürekli gelir elde etmeyi, diğer bir deyişle ticari bir kaygıyı gütmektedirler. 

Bu sebeplerle, ticari saik ile yapılan kripto para alım satım işlemlerinde kullanıcıların tüketici sayılmamaları gerekmekte olup kullanıcıların sözleşmeleri elektronik ortamda imzalarken bu hususu özellikle göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. 





 

Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Çerez Politikası hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.