İçeriğe Geç

Herhangi bir dijital varlık işlem platformuna üye olurken en basit haliyle bir tüketici sözleşmesi ilişkisi kurulduğu unutulmamalıdır. Sözleşme, karşılıklı ve birbirine uygun iradelerin belirli bir konu üzerine vardığı anlaşmadır. Bu sebeple elektronik ortamda kabul edilen sözleşme hem kullanıcılar için hem de dijital varlık işlem platformları için bağlayıcıdır. Bu bakımdan öncelikli olarak sözleşmenin her zaman, herhangi bir tazmin yükümlülüğüne uğramaksızın ve mal varlıklarınıza zarar gelmeksizin tek taraflı olarak feshedilebileceği bilinmelidir.
Mağduriyet yaşanmaması için sözleşme ilişkisi kurulmadan önce aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
Eğer şahsınız adına değil de şirketiniz adına dijital varlık işlem platformunda işlem yapmak istiyorsanız öncelikli olarak kullanıcı sözleşmesinde buna imkân tanınıp tanınmadığı hususuna dikkat etmelisiniz.
Dijital varlıklarınızın bulunduğu kullanıcı hesaplarınızın şahsen kullanılması ve tasarruf işlemlerimin de yine şahsen yapılması esastır. Ancak öngörülemeyen ve hesabı şahsen kullanmanızın imkânsız olduğu durumlarda dijital varlıklarınızın ne olacağı hususu önem arz etmektedir.
Herhangi bir can kaybı söz konusu olduğunda dijital varlıklar mirasçılık kuralları çerçevesinde yasal mirasçılara devredilmektedir.
Uzun süre boyunca hesaba erişmenizin imkânsız olduğu durumlarda vekalet ilişkisi ile hesaba erişip erişemeyeceğinizin düzenlenmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Kullanıcı sözleşmemizde açıkça düzenlendiği üzere temsilci, usulüne uygun olarak noter makamı tarafından düzenlenen ve hesabı kullandırtmaya dair yetkileri açıkça içeren özel yetkili bir vekaletnameyle başka bir kişinin hesabını kullanmasına izin verebilir.
Yurt dışı menşeili olup Türkiye’de faaliyet gösteren dijital varlık işlem platformlarının sözleşmeleri kullanıcılar için ayrı bir önem arz etmelidir. Zira bu şirketlerin kullanıcı sözleşmelerinin orijinal hali şirketin kurulduğu ülkenin dili ve hukuk kurallarıyla hazırlanmıştır. Her ne kadar çeviri yapılarak Türk Hukuk Kurallarına uygun hale getirilmeye çalışılsa da kullanıcı sözleşmesinden beklenilen verim alınamayabilir. Çünkü çeviri hataları ve/veya ihtilaf halinde kullanıcının hiçbir şekilde görmediği ve bilmediği dilde hazırlanan sözleşmenin esas teşkil edeceği belirlenebilir. Bu ise kurulan sözleşme ilişkisinin taraflardan biri tarafından tam olarak bilinememesine sebep olacaktır.
Bir dijital varlık işlem platformunda işlem yapmak istiyorsanız imzalayacağınız kullanıcı sözleşmesinin kişisel veri güvenliğini ve gizliliğini en üst seviyede önemseyen bir sözleşme olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
Dijital varlık işlemi yapmak istiyorsanız kullanıcı sözleşmesini imzalamadan önce yukarıda değinilen, kullanıcı sözleşmelerinde yer alması gereken hususlara dikkat etmenizi öneriyoruz.
 
                                                                                                                                             Saygılarımızla,
                                                                                                                                         Türkarslan Hukuk

Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Çerez Politikası hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.