İçeriğe Geç

Bilişim Suçlarında Cezalar

İnternet ortamında bulunan verilerin yok edilmesi ve değiştirilmesi, sistemlerin bozulması veya erişilmez kılınması şeklinde işlenen bilişim suçları sonucunda açılan davalarda mahkeme tarafından cezai yaptırım kararı verilebilmektedir.
Türk Ceza Kanunu’nda açık bir şekilde 243 ve 245. Maddelerde siber suçlar için verilecek olan cezalar aşağıdaki gibidir;
  • Haksız çıkar sağlama amacı ile işlenen suçlarda 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilmektedir.
  • Bilişim sisteminin tümüne ya da bir kısmına müdahil olan şahıs 1 yıla kadar hapis ve adli para cezası alır.
  • İlgili cezaların banka ve kamu kurumları üzerinden gerçekleşmesi durumunda kişilerin en ağır şekilde cezalandırılması söz konusudur.
  • Girdiği sistemde var olan verileri değiştiren ya da yok eden kişilere 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmektedir.
  • Sisteme girip de değiştirdiği verileri izlemeye devam eden kişiler ise 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.

Bilişim Suçları ihbar

Görüldüğü gibi bilişim suçları cezai yaptırımı hapis olan suçlardan bir tanesidir. Bu suçların görmezden gelinmesi ya da mağdur olan kişinin şikayetten vazgeçmesi durumunda dahi otomatik olarak savcılar tarafından durum takibi yapılabilmektedir. Teknolojik gelişmeler ile birlikte bilişim sistemlerini kötüye kullanma, verileri ele geçirme ve yayınlama gibi pek çok olumsuz durum ile karşılaşıyoruz. Hatta annemizin kızlık soyadı dahi bankalar tarafından güvenlik açısından kullanıldığından dolayı dikkatli olmakta yarar var.
 

Bilişim Suçlarında Etkin Pişmanlık ve Ceza İndirimi Mümkün Mü?

Bazı bilişim suçları sebebi ile sanığın etkin pişmanlık sebebi ile ceza indiriminden faydalanması mümkündür. Siber suçlar için pişmanlık hükümleri Türk Ceza Kanunu 245/5’de düzenlenmiştir. Şayet banka ya da kredi kartı üzerinden kişinin rızası dışında kullanım olursa, yerine getirilmesi şartı ile sanığın pişmanlık hükümlerinden yararlanması öngörülmüştür. Yine pişmanlık hükümleri TCK mad. 168’de yer alan düzenlemeler çerçevesinde uygulanmaktadır. Mağdurun zarara uğraması sonucunda soruşturma aşamasında zanlı tarafından giderilir ise bu durumda cezanın 2/3’ü indirime tabi olacaktır. Ancak kavuşturma aşamasında zarar giderilir ise bu durumda ½ oranında indirim yapılacaktır. Yani indirim noktasında davanın açılıp açılmaması ve zanlının zararı ortadan kaldırması dikkate alınıyor.

Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Çerez Politikası hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.