İçeriğe Geç

Bilişim Suçlarına Hangi Mahkeme Bakar?

İnternet üzerinden işlenen ve zarar amaçlayan faaliyetleri kapsayan bilişim suçları uzaktan ya da izinsiz şekilde verilere ulaşılması ve bu verilerin paylaşılması olarak da ifade edilebilir. Örneğin sosyal medya hesaplarının ele geçirilmesi, daha sonra kullanılmayacak hale getirilmesi bu suçlara örnektedir. Ceza Kanunu’na göre bilişim sistemlerinin bozulması, erişilmez kılınması, verilerin yok edilmesi ve değiştirilmesi olarak bahsi geçmektedir. Suçun niteliği ve ağırlığına göre farklılık göstermekle birlikte bu tür suçlara Ağır Ceza Mahkemesi veya Asli Ceza Mahkemesi bakmaktadır. Suçların niteliği ise 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda ele alınmıştır. Bu tür suçlarda şikayete gerek duyulmamakta, vuku bulduğu anda savcılık tarafından kendiliğinden soruşturma da yapılabilmektedir.
 

Bilişim Suçlarında Dava Süreci

 
Mağdur olan kişi Ankara bilişim avukatı ile dava açabilir ya da savcılık da soruşturma başlatabilir. Mağdur olan kişi şayet şikayetinden vazgeçerse dahi bu tarz suçlarda savcılık tarafından soruşturma devam etmektedir. Zamanaşımı süresi bu tür davalarda 8 yıldır. Türk Hukuk Sistemi dikkate alındığında şikayetler direkt olarak Ceza Mahkemesi aracılığı ile yapılmaz. Savcılık ya da Emniyet aracılığı ile başlatılan soruşturma sonucunda savcı tarafından şikayetin haklı olduğuna dair görüş beyan edilirse dava açılmaktadır. Bilişim suçları sonucunda mağdur olan kişinin maddi ve manevi tazminat talebi bulunuyor ise Hukuk Mahkemelerine başvuru yapılarak mağduriyet giderilmeye çalışılır.
 

Bilişim Suçlarında Şikayet

 
Bilişim avukatı şikayet noktasında sizleri yönlendirecektir. Öncelikle ceza mahkemesine başvuru yapılmadığı için kişilerin emniyet ya da savcılığa giderek bildirim yapması gerekiyor. Şikayet savcı tarafından haklı bulunur ise suç işleyen kişi hakkında iddianame hazırlanır ve dava açılır. Duruşmalı ya da duruşmasız olarak bu tür davalar görülebilmektedir. Bilişim suçu sebebi ile zarar gören taraf maddi ve manevi kayıpların giderilmesi sebebi ile hukuk mahkemesine de gidebilir. Uzlaşmacı türden bir dava olmadığı için mağdur ile zanlı arasında uzlaştırmaya gitme durumu mümkün değildir. Günümüzde hızla ilerleyen teknoloji ve küreselleşen dünyada herkesin sosyal medya ve internet ortamında varlık gösterme hakkı bulunuyor. Savunmasız hale gelen bu kişiler şikayet yolu ile haklarını arayabilir.

Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Çerez Politikası hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.