İçeriğe Geç

Bilişim Suçları Kaç Günde Sonuçlanır?

İnternetin yaygınlaşması ile birlikte bilişim suçları pek çok kişi tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Özellikle davaya intikalin ardından davanın ne kadar sürede sonuçlanacağı merak konusu oluyor. Bilişime dair suçların sonuçlanması noktasında Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen hedef süre göz önüne alınmaktadır. Ceza davalarının yargı sonuçlarında hedef süre 300 ila 390 gün arasında farklılık göstermektedir. Bilişim davaları teknik konular içerdiğinden dolayı bilişim avukatı aracılığı ile davanın takip edilmesi, davanın olumlu ve kısa sürede sonuçlanmasına katkıda bulunacaktır.
 

Bilişim Suçlarında Şikayet Sonucu ve Davanın Sonuçlanması

Türk Ceza Kanunu kapsamında bilişim suçları ceza gerektirmektedir. Suça bağlı olarak farklı sürelerde hapis gerektiren davalar olması sebebi ile Cumhuriyet Savcılığı vasıtası ile suç duyurusunda bulunmaya ihtiyaç vardır. Aynı şekilde Emniyet birimlerine bağlı olarak faaliyet gösteren siber suç bürolarına da başvurular yapılabilmektedir. Suç genel bir kesimi ya da kamuyu ilgilendiriyor ise savcılık doğrudan dava açabilmektedir. Bilişim avukatı ile görüşme sağlanarak dava süreci ile ilgili kesin bilgiler elde edilebilmektedir. Savcılık öncesinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı aracılığı ile de bildirimde bulunulabilir. Bu yolla failin farklı kişilere erişim sağlanması da engellenmiş olacaktır. Sizler de Ankara Bilişim Avukatı vasıtası ile danışmanlık hizmeti alabilir ve davaların görülmesi noktasında destek alabilirsiniz.
 

Bilişim Suçlarında Suç Duyurusunun Değerlendirilmesi

Şikayete konu olan suçun bir an evvel belgelendirilmesi ve yok edilmesine izin verilmemesi gerekir. Ülkemizde siber suçlar ile ilgili caydırıcı yaptırımlar bulunmaktadır. Bilişim sistemleri söz konusu olduğunda kolayca verilerin yer değiştirilmesi ya da yok edilmesi mümkün olabilir. Cumhuriyet Savcılığı soruşturma sürecinin engel olmaksızın müdahale olması dolayısı ile savcılıkta suç duyurusunda bulunmak yararlı olacaktır. Suçun işlendiği elektronik cihaz IP adresi vasıtası ile tespit edilir ve adres temini yapılır. IP adresi ele geçirilmesi ile meskene ulaşılır. Bu noktada failler zaten kendilerini ele verecektir. Trojen ya da farklı yazılımların sızılması, kullanıcıların sosyal medya hesaplarına yönelik olarak yapılan saldırılar, veriye ulaşma ya da bilgilerin toplanması, kredi kartı ya da banka kartlarının ele geçirilmesi durumunda ivedi bir şekilde dava açılmalıdır.

Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Çerez Politikası hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.