İçeriğe Geç

Bilişim Sistemleri Aracılığıyla Dolandırıcılık

Bilişim suçları ya da dolandırıcılık suçunun araç olarak kullanıldığı durumlar dolandırıcılık suçunun nitelikli versiyonunu oluşturuyor. Suç tipi ele alındığında faili olan kişilerin iradesini sakatlamaya yönelik olarak hileli davranışlarını internet vasıtası ile ortaya koyması söz konusudur. Örneğin bu dolandırıcılık facebook üzerinden yapılabilir. Bir başkasının şifresini çalarak hesabına girmek ve bu hesaptan arkadaşlık isteği göndererek kişilerden para talebinde bulunmak dolandırıcılık kapsamında yer alıyor. Ya da internet üzerinde yer alan satış siteleri vasıtası ile de dolandırıcılık yapılabilmektedir. Site üzerinden sipariş verilen kişiye satın aldığı ürünlerin gönderilmemesi de bu kapsamda yer alıyor. Bu durumda müştekinin olay zaman aşımına uğramadan şikayette bulunması önem taşıyor.
 

Bilişim Dolandırıcılığı Suçuna İlişkin Bilgiler

 
  • Şayet dolandırıcılık suçunda bilişim sistemleri araç olarak kullanılıyor ise bu durumda yargılama ağır ceza mahkemesi vasıtası ile yapılacaktır.
  • Nitelikli dolandırıcılık suçunda (örneğin banka kartı verilerine ulaşarak farklı hesaba para aktarımı yapılması) ise üç ya da daha fazla kişi birlikte bu fiili işliyor ise cezanın yarı oranında artırılması kararı verilmektedir.
  • Bilişim sistemleri suçta araç olmakla birlikte suç işlemek amacı ile kurulmuş bir örgüt faaliyeti bulunuyor ise bu durumda failin cezasında bir kat artırıma karar verilmektedir.
Görüldüğü gibi bilişim sisteminin aldatılması değil, sistemin araç olarak insanları dolandırmak ve hukuka aykırı eylem yapmak konusundan söz ediyoruz. Sisteme girilerek kişiler aldatılmadığında sistemden yarar sağlanmışsa bilişim suçları ya da bilişim sistemi kullanmak sureti ile hırsızlık oluşması söz konusu olacaktır.
 

Bilişim Dolandırıcılığa Dair Emsal Kararlar

Sahibinden.com internet sitesine cep telefonu ve fotoğraf makinesi ilanı koyan sanık, bu ilan vasıtası ile telefon bilgi edinildikten sonra aranmış ve sanık ile anlaşma sağlandığı, ancak sahte hesap oluşturulduğu gözlenmiştir. Hesaba para gönderilmesine rağmen sanıkla herhangi bir surette irtibat kurulamadığı, sanığın bu sebeple ayrı ayrı dolandırıcılık suçu işlediği tespit edilmiştir.

Yine sanığın şikayetçinin e-posta hesabını kırıp bağlantılı olan facebook arkadaş listesi oluşturduğu, onlardan belirtilen hesap numarasına para göndermelerini istediği, katılan kişilerin şikayeti ile durumun ortaya çıkması sebebi ile hem kişinin e-posta hesabına girişinin engellenmesi, hem verilerin ele geçirilmesi ve dolandırıcılık suçu ile ilgili ayrı ayrı ceza verilmesi gerektiğine karar verilmiştir.

Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Çerez Politikası hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.