Bilişim Hukuku Ankara Avukat
Bilişim hukuku Ankara avukat hizmeti almadan önce bilişim hukuku hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Bilişim hukuku, bilgi alışverişi ile ilgilenen bir hukuk dalıdır. İnternet kanunu da dahil olmak üzere bilişim hukuku kanunları internet kullanımına ilişkin yasal çerçeveyi belirler. Özel hayatta mahremiyet ve ifade özgürlüğü gibi terimler bilişim hukuku alanına girmektedir. Günümüzde teknolojinin yaygınlaşması ile birlikte internet platformlarında suç oranları artmaktadır. Bilişim hukuku, çevrimiçi bir ortamda belgelerin iletilmesi veya paylaşılması sırasında yasa dışı faaliyet olması durumunda yaptırım riskini düzenler. Sanal platformlarda teknolojinin kötüye kullanılması, internet üzerinden marka ihlalinin önlenmesi, bilgi sistemlerinde verilerin kopyalanması ve yok edilmesi, küfürlü dil gibi tüm konularda düzenlemeler bulunmaktadır.
Bilişim Suçları Nedir?
Bilişim hukuku Ankara avukat hizmeti bilişim suçlarını içinde barındırır. Bu açıdan bilgi sistemlerine giren suçlar, kullanıcının hesabına girmek için kullanıcının rızası olmadan parolasının değiştirilmesi suçlarıdır. Suçu işleyen kişi, belirli hileler ve araçlarla bilgi sistemine girer. Sistemin engellenmesi, askıya alınması, verilerin Yok Edilmesi veya değiştirilmesi suçu ise, birey tarafından bir bilgi sistemine kaydedilen kişisel verilerin yok edilmesi veya değiştirilmesi halinde suç işlenmesidir. Kişi ayrıca sisteme erişimi engellemesi veya sisteme erişimini kaybetmesi durumunda da suç işlemiş olur. Örneğin, Facebook hesabınız üzerinden birinin hesap şifresini değiştirerek, asıl sahibi hesaba giremezse sistem kilitlenir. Bunun yanı sıra banka veya kredi kartı suiistimali suçu, başkasının kredi veya banka kartına rızası olmadan el koyan ve kart sahibinin rızası olmadan kazanç sağlanmasını içerir. Ayrıca sahte kredi veya banka kartlarından faydalananlar da siber suçtan cezalandırılır. Yasaklanmış cihaz veya programların kullanımına ilişkin ihlaller ise, özellikle bilgisayar suçlarının sevk edilmesi ve araçlar kullanılarak suç işlemek için cihazların veya programların kullanılması olarak tanımlanır.
Bilişim Hukuku ve Kişisel Haklar
Bugün, internetteki kişisel ihlallerin sayısı hızla artmaktadır. Örnekler arasında e-posta yoluyla kişisel hakların ihlali ve web sitelerinde ve sosyal medya sitelerinde yayınlayarak kişisel hakların ihlali sayılabilir. 5651 sayılı internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınların işledikleri suçlarla mücadele hakkında kanun da kişilik haklarının ihlali ve özel hayatın gizliliğini düzenlemektedir. Bilişim suçlarının üç türü vardır. Birinci grup bilgi sistemlerine karşı suçları içermektedir. Bilgi sistemleri, Yargıtay kararının bir parçası olarak bilgisayarları ve ATM'leri ifade eder. Sisteme girdikten sonra bilgi sisteminde kalmak Türk Ceza Hukuku’nda suç olarak tanımlanmıştır. Örneğin bir kişinin e-posta şifresini kırmak, sisteme girmek ve sistemde kalmak suçtur. Siber suçların ikinci grubunda bilgisayarlar araç olarak kullanılmaktadır. Bu tür suçlara örnek olarak dolandırıcılık ve yasa dışı maddelerin çevrimiçi satışı verilebilir. Siber suçların üçüncü grubunda bilgisayarlar suça karışır. Örneğin, uyuşturucu kaçakçıları, bilgisayarlarında bağlantıları hakkında bilgi depolar.
Bilişim Suçu Davasında Avukatın Önemi
Bilişim hukuku, dijital bilgi alışverişi ile ilgilenen bir hukuk alanıdır. Bilgi Teknolojisi Yasası, sayısallaştırılmış bilgi ve bilgisayar programlarının yayılmasını, bilgi güvenliğini ve e-ticaretin garantisini düzenler. İnternet hukuku ise internete erişim ve internet kullanımı, ifade özgürlüğü, kişisel hayatın korunması gibi internet kullanımı sırasında ortaya çıkan hukuki meseleleri ele almaktadır. Bilişim hukuku alanında bir suç meydana geldiğinde veya suç unsuru oluştuğunda hukuki yardım esastır. Bu açıdan bilişim hukuku Ankara avukat bu alanda özellikle internet suçları, e-ticaret düzenlemesi, uyuşmazlık çözümü, haksız rekabet, fikri mülkiyet ve sınai mülkiyet hukuku ihlalleri, dijital reklamcılık, sosyal medya, bilişim ile ilgili sorunların çözülmesine yardımcı olur.