İçeriğe Geç

Bilişim Davaları Ne Kadar Sürer?

Ülkemizde bu gün suç oranı çok fazla olmasına karşın pek çok kişi hakkını aramak adına dava açmıyor. Çünkü bilişim suçları ile alakalı haklarını bilmiyor ya da cezai yaptırımlar noktasında bilgisi olmadığından dolayı dava açmakla uğraşmak istemiyor. Fakat siber suçlar ülkemizde ciddi manada yaşanan ve cezai yaptırımları olan, ayrıca mağdur kişilerin talebinin yanı sıra savcılık tarafından da açılabilen davalar arasında yer almaktadır. Bilişim davaları ele alındığında mahkemenin yoğunluğu, dava özellikleri, dava konusu, aynı olayda kişilerin farklı suçlara karışıp karışmadığı gibi detaylar süreci öngörmemize yardımcı olacaktır. Hangi davanın ne kadar süreceğini bilmek çok zordur. Örneğin anlaşmalı boşanma davalarında kişilerin rıza ve beyanı ile tek celsede biten davalar gibi olmayıp bilişim davaları delil, ispat gibi incelemeler içerdiğinden dolayı daha süreli olmakta fakat iyi bir avukat desteği ile usul hataları meydana gelmeyeceğinden davanın çok da uzaması söz konusu olmayacaktır.
 

Bilişim Davalarında Yargılama Masrafları

Bilişim avukatı incelemesi yapılırken pek çok kişi tarafından avukatlık ve dava ücretleri de söz konusu olabilmektedir. Avukatlara dair tavan ve taban fiyat uygulaması olmakla birlikte bilişim davalarında harç ücreti ve gider avansı ödemek kaydı ile dava açılabilmektedir. Yıllara göre bu ücretlerin tutarları da farklılık göstermektedir. Ayrıca avukat aracılığı ile talep edilen vekâlet ücreti de bulunuyor. Alanında kendini iyi yetiştirmiş bir avukattan da hizmet almak danışmanlık hizmeti dâhilinde mümkündür.
 

Bilişim Hukukunda Hak Düşürücü Süreler

Suça ve öngörülen cezaya göre zamanaşımı süresi bilişim davalarında farklılık göstermektedir. Sürenin kaçırılmaması açısından bilişim avukatı vasıtası ile detaylı bilgi almakta tarar olacaktır. Diğer hukuk dallarında hak düşürücü süre bulunuyor iken bazı davalarda böyle bir süreden söz edilmemektedir. İşlemi yaptıracağınız avukat da bu noktada sizleri bilgilendirecektir. Asliye Ceza Mahkemesi bu tür davalara bakmakla birlikte suçun işlendiği yer mahkemesine gidilerek kovuşturma başlatılabilmektedir. Ayrıca sitelere erişimin engellenmesi söz konusu olduğunda Sulh Ceza Hakimliği, yetkili mahkeme ise mağdurun ikamet adresinde bulunan mahkeme olacaktır. Dava açarak sizler de mağduriyetinizi giderebilirsiniz.

Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Çerez Politikası hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.