İçeriğe Geç

Bilişim Avukatı IP Numarasını Nasıl Tespit Eder?

 
Bilişim suçları internet ortamında ya da diğer bilişim cihazları üzerinden suç işlemeyi ifade etmektedir. Özellikle internet üzerinden bu tarz suçların işlenmesi durumunda özel hukuka dair uyuşmazlıklar ortaya çıkmaktadır. Bu fillerin ispat edilmesinde suç işleyen kişilere ait IP adresinin tespit edilmesi önemli bir durumdur. IP adresi internete bağlanan her bilgisayara atanan bir kimlik görevi görmektedir. Statik ve dinamik olmak üzere iki türü bulunan IP adresleri suçların tespitinde ana delildir. Statik IP adresi cihaz üzerinde sabit kalır fakat dinamik IP sürekli olarak değişim gösterir. İnternet sağlayıcısına sorarak IP adresi ivedi bir şekilde tespit edilebilmektedir.
 

IP Adresi Delil Yetersizliği Midir?

IP adresinin statik olması göz önüne alındığında kişinin üzerine suç isnadı olarak yeterli bir delil olmayacaktır. Ankara bilişim avukatı tarafından özellikle cihazın internete bağlı olması amacı ile IP adresi sağlayıcılarından tespit edildiği gibi GSM şirketleri tarafından aynı adresinin birden fazla kişiye Port yapılarak verildiği de bilinmektedir. Bu durumda her bir program internete bağlanabilmek için ayrı bir port kullanır. Yine tutulmasında yasal bir zorunluluk olmayan PORT numarasına ulaşılarak da suçun işlendiği saatte IP adresini kimin kullanıldığı tespit edilmektedir. Ancak Yargıtay 8. Dairesi’nin 2013 yılında verdiği emsal kararlardan bir tanesi IP adresinin suç isnat etmediği, çünkü bu adreslerin internet ile olan bağlantıyı gösterdiği ifade edilmiştir. Şayet destekleyici deliller var ise suç kanıtlanabilmektedir.
 

Bilişim Avukatı Aracılığı İle İçeriklerin Silinmesi Ya Da Kaldırılması


İnternetten içeriklerin kaldırılması ya da erişimlerinin engellenmesi bilişim avukatı tarafından yapılabilmektedir. Avukat tarafından sulh ceza hakimliğine yapılacak olan başvuru ile birlikte 5651 sayılı kanun dayanak gösterilerek içeriklerin silinmesi ya da engellenmesi mümkün olmaktadır. URL erişimlerinin engellenmesi;
  • Kişilerin hak ihlali sebebi ile içeriklerin engellenmesi ya da kaldırılması
  • Suç sebebi ile erişimlerin engellenmesi
  • Özel hayatın gizliliğini ihlal eden içeriklerin kaldırılması ya da engellenmesi
  • Kamu yararı ve düzeni için içeriklerin kaldırılması ya da engellenmesi
  • İnternette unutulma hakkının kullanımı sebebi ile içeriklerin kaldırılması ya da engellenmesi
  • 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ihlal ediliyor ise içeriklerin kaldırılması ya da erişimin engellenmesi
Talebi yapılabilmektedir.
 

Size daha iyi bir hizmet deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Çerez Politikası hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.